De consument is een ‘moving target’. Vooral de jongere doelgroep maakt snelle overstappen van het ene naar het andere sociale kanaal. Dat bewijzen de cijfers van een recent GfK onderzoek over het bereik van social media kanalen in Nederland maar weer eens.
Bezoeksfrequentie:
GfK stelt dat het bereik van Instagram en Snapchat de afgelopen jaren sterker is gegroeid dan Facebook, dat overigens wel nog altijd het hoogste bereik kent van de sociale media platformen in Nederland. In november 2017 hebben meer dan 12 miljoen personen in ons land de website en/of app van Facebook bezocht. Dat is zo’n 85% van de bevolking (13 jaar en ouder). Bij Instagram ligt dat aantal op 5,4 miljoen personen (38%) en bij Snapchat op 2 miljoen personen (14%).
En daar waar het bereik van Facebook steeds verder afneemt bij vooral de doelgroep onder 35 jaar stijgen de bereikcijfers voor Instagram en Snapchat steeds verder. Ook is de bezoekfrequentie voor de laatste twee fors aan het stijgen in Nederland.
Facebook: bereik daalt onder jongeren
Facebook blijft echter nog wel verreweg het dominante kanaal, want meer dan de helft van de facebookgebruikers bezoekt de site of app eigenlijk ook dagelijks. 23% bezoekers van Instagram komt er (bijna) dagelijks. Snapchat bereikt van de drie het minst aantal personen in absolute aantallen, maar heeft een grote groep zeer regelmatig terugkerende bezoekers. De frequentie van bezoeken van Instagram en Snapchat is ten opzichte van jaar geleden wel sterk gestegen en onder jongeren (13-34 jaar)
Instagram: grote stijging in gebruikers
Zetten we een aantal cijfers uit het GfK-onderzoek van november van het afgelopen jaar nog even af tegen het Nationale Social Media Onderzoek 2017 van Newcom Research, van begin van dat jaar dan valt ook nog op hoe snel Instagram aan bereik wint. Van 3,3 miljoen naar 5,4 miljoen gebruikers is een stijging van ongeveer 60% binnen een jaar!

In de top 50 van GEMIDDELD MAANDBEREIK 13+ (gemeten over alle platformen in november 2017) neemt Instagram de 18e positie in. Precies één plek achter LinkedIn en één plek voor De Telegraaf