Striped Elephant

Alfa Bier: Ontwikkeling content strategie

Communicatie-advies & ontwikkeling van een praktische contentstrategie voor de vijfde bierbrouwer van Nederland 

De klant: Alfa Bier 
Onze opdracht: ontwikkel een contentstrategie 
De case: bierbrouwer Alfa Bier herpositioneert en heeft behoefte aan advies en ondersteuning op het gebied van content marketing 

————————-

Alfa Bier is de grootste onafhankelijke bierbrouwer van Nederland en Striped Elephant heeft voor deze familiebrouwerij uit Limburg een contentstrategie uitgewerkt die zich in eerste instantie richt op de rol van content(marketing) in Alfa’s huidige communicatie en die een praktische aanzet geeft tot de effectieve inrichting van de digitale kanalen. 

Een premium bier verdient een premium uitstraling en daarom heeft men bij Alfa een traject ingezet waarbij de brand assets, huisstijlelementen in goed Nederlands, en ook de complete verpakkingslijn zijn vernieuwd! Een moderne, frisse uitstraling neerzetten die eigentijds is en die onderdeel is van een groter opgezette herpositionering. Uitgangspunten hierbij zijn naamsbekendheid verhogen, marktaandeel verhogen, volume verhogen en engagement verhogen. En voor dit laatste komt er een gestructureerde aanpak voor het inzetten van content in de marketing mix.  

Het inzetten van het onderdeel ‘verhalen vertellen’ is in het vernieuwde concept een belangrijke exponent. Het authentieke biermerk, gebouwd op een vier generaties durende traditie, wil zijn ambities om te expanderen gestalte geven, door meer dan alleen de verpakking van de producten te veranderen. Het gaat ook om perceptie in de markt, interactie met fans en vooral ook het winnen van nieuwe fans buiten de reeds bestaande invloedsfeer. Alfa wordt als merk sterker neergezet! Striped Elephant inventariseert de klantvraag van Alfa en stippelt een route uit om in de komende periode de aanwezigheid van het merk verder uit te bouwen.  

Op de verschillende kanalen moet er verschillend met de zendbehoefte worden omgesprongen. Striped Elephant neemt Alfa in zijn strategische aanpak mee in het verhaal welke functies vervult content op welk moment? Niet alles wat een merk (Alfa) graag wil vertellen is ook echt interessant voor de consument. We hebben voor Alfa een inventarisatie gemaakt van de touchpoints met de consument en daaraan een content-rol per touchpoint gekoppeld. Wat doe je wanneer en waar? Maar vooral waarom: de Why. Effectiviteit en relevantie in de klantreis van de bierdrinker.

Theorie is natuurlijk één ding maar Alfa is het meest gebaat bij een snelle vertaling van theorie (want laten we eerlijk zijn, hoe interessant kan dat zijn voor een bedrijf wiens core business iets totaal anders is) naar praktijk. Wat betekent het op een dagelijkse basis voor het vullen van de beschikbare digitale kanalen. Dus we komen voor Alfa gewoon met uiterst concrete adviezen voor de website, de nieuw op te starten nieuwsbrief en de ingezette social media kanalen. Down to earth en ontdaan van het gebruikelijke marketing idioom. Want dat is waar wij de meeste waarde van Striped Elephant zien: de verbinding tussen theorie en praktijk!