Ontwikkeling van een volledig custom made kaartspel ter promotie van Amsterdams advocatenkantoor
De klant: bureau Brandeis
Onze opdracht: Creëer een opvallende promotietool (in de vorm van een kaartspel)
De case: Een advocatenkantoor met een specialisme in kartelzaken wil voor een aantal internationale beurzen een serieuze promotietool, maar wel met een knipoog.
Of we binnen twee weken een gepersonaliseerd kaartspel kunnen bedenken, ontwerpen, uitwerken en in een oplage van enkele honderden stuks laten drukken? Want het kaartspel moet mee naar een internationale conventie voor advocaten in Washington DC. Ons antwoord? Tuurlijk. En daarna even kijken hoe.
Een mooi staaltje tongue-in-cheek marketing van het Amsterdamse advocatenkantoor bureau Brandeis. De opzet van het kaartspel; elk van de 52 speelkaarten bevat een door bureau Brandeis opgestelde vraag met antwoord over kwesties die verband houden met kartelzaken. Met het kaartspel wil bureau Brandeis zich bij collegakantoren profileren als de specialist op het gebied van kartelschadezaken. Gezien de terughoudendheid van advocatenkantoren als het op marketing van het kantoor aankomt, een opvallende actie.
Vooraf waren er nog wel wat vragen. Zoals;
- Moet het inderdaad een kaartspel zijn?
- Gebruiken we voor- en achterkant?
- Hoe doen we dit met vormgeving?
- Hoe gaan we om met de teksten?
- Wat doen we met een disclaimer?
- Bevat het spel eventueel jokers?
- Hoe ziet de verpakking er dan eigenlijk uit? Plastic of karton?
- Wat zijn eigenlijk de deadlines voor aanlevering van de vragen en antwoorden?
- Oh ja, wat kost dat eigenlijk in een oplage van 500 sets?
We kozen ervoor om de 52 speelkaarten te ontwerpen op het formaat van de Amerikaanse pokerkaart. Deze kent een andere afmeting en is iets groter dan de standaard Europese spelkaart. Naast de speciale mal die hiervoor gebruikt wordt, is ook de kwaliteit van het papier belangrijk.
De huisstijl van bureau Brandeis is doorgezet in het ontwerp van de speelkaarten. Dat geldt voor lettertype, illustratiestijl als ook voor de naamgeving van het kaartspel; Q – Cartel Damages Deck. Q is namelijk ook de titel van de e-mailnieuwsbrief van het kantoor.
Alle 52 speelkaarten zijn opnieuw ontworpen en voorzien van een vraag en antwoord over kartelschadezaken. Door de uiteenlopende tekstlengtes is het niet alleen van belang te kiezen voor een letter en corpsgrootte die het mogelijk maakt alle teksten leesbaar op de beperkt beschikbare ruimte te positioneren, maar tevens de balans op alle speelkaarten gelijk te houden. Vanzelfsprekend is het van belang dat de teksten met de groots mogelijke nauwkeurigheid worden verwerkt. Ondanks de korte productietijd zijn controles en controle op de aanpassingen echt noodzakelijk, daar het om juridisch kloppende content moet gaan. Daar mag geen woord fout zitten.
Uiteraard is ook een ontwerp van de achterzijde van de kaart en de het doosje waarin het kaartspel wordt opgeborgen gemaakt. Daarnaast zijn nog drie separate kaarten ontwikkeld: de kaart met de disclaimer en twee jokerkaarten. De jokers zijn vervangen door de foto’s en korte bio’s van twee vooraanstaande advocaten van bureau Brandeis.